Verspreiding

Jodenhaat


  De mensen bleven behoefte houden aan een verklaring voor Gods woede. Want zolang ze die niet kenden, zou het immers nooit ophouden? Een eeuwenoud mechanisme trad in werking: er moest een zondebok gevonden worden. Niet alle mensen konden zo slecht zijn. Wie, o wie had de woede van God zo weten aan te wakkeren? In de ogen van de middeleeuwers was er geen twijfel mogelijk: het moesten de joden zijn, de christenmoordenaars. De pest veroorzaakte een gruwelijke jacht op de joden.
 

jodenhaat
ziekenzorg

De verspreiding van pest.

Het zou nog meer dan 500 jaar duren voordat de oorzaak van de pest bekend werd. In 1894 zag de Zwitserse bioloog Yersin de schuldige door zijn microscoop: de pestbacterie.

De belangrijkste overdrager van de pestbacterie is de rattenvlo. In de vacht van ratten zitten rattenvlooien. Zij krijgen de pestbacteriën binnen als zij het bloed van een zieke rat drinken. Het probleem is dat de vlooien ergens naar toe moeten als de rat sterft. Het liefst zoeken ze een andere zwarte rat op. Maar als die er niet zijn, zullen ze een mens bespringen en bijten. Door die vlooienbeet krijgt iemand de pestbacterie in zijn bloed. Mensen raakten door de beten van de vlo of door het inademen van geïnfecteerde lucht besmet.

Omdat er in de Middeleeuwen overal ratten te vinden waren, verspreidde de pest zich snel van stad tot stad. Daardoor kostte het in sommige landen zoveel mensen het leven dat hele dorpen voor altijd verdwenen, omdat alle mensen stierven. Tegen de tijd dat de ziekte verdween, was ongeveer 1/3 van de hele bevolking van Europa gestorven. Pas 20 jaar geleden is de ziekte uitgebannen. De pest had 50 miljoen slachtoffers geëist.

pestverspreeiding
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [6. De pest] [Anno 1347] [Waar vandaan] [Oorzaak] [Toorn van God] [Verspreiding] [Zwarte eeuw] [Bestrijden] [In Nederland] [7. De stad] [8. De kruistochten]