Oorlog

Oorlog om het kasteel

De heer van een kasteel was bijna altijd een rijk en machtig man. Hij had vaak een groot stuk land waarop boeren voor hem werkten. Vanuit zijn kasteel regeerde hij over zijn gebied. Soms probeerde een andere heer of een koning zijn gebied af te pakken. Dat lukte alleen als deze het kasteel kon veroveren. De kasteelheer probeerde daarom zijn kasteel zo sterk mogelijk te maken. Hij bedacht allerlei manieren om de vijand op afstand te houden. Toch slaagde de vijand er vaak in een kasteel te veroveren.

oorlog1

Aanval

Op heel veel manieren probeerde men een kasteel te veroveren. Ze konden bijvoorbeeld het kastel omsingelen. De bewoners en de werknemers leden in die tijd enorme honger. Dit kwam omdat er meestal niemand meer naar buiten kon om voedsel te halen.

 

In sommige kastelen waren ondergrondse gangen waren gegraven. Via deze gangen konden de bewoners dan toch naar buiten om voedsel te halen. De omsingeling mislukte dan. Ze gingen dan over naar het volgende plan. Ze groeven dan van buitenaf tunnels tot onder de muren, zodat deze instortte. Ze noemde dit met een moeilijk woord ondermijning.

Ook konden de aanvallers nog proberen de muren te vernie­tigen met grote katapulten; reusachtige kruisbogen. Dat was een ver­rijdbaar houten toestel waar­in een zware balk hing waar­mee tegen de deur werd geramd, net zolang tot deze openbrak. Af en toe probeerde de aanvallers over de muren te klimmen. Hiervoor gebruikten ze stormladders. Dit was erg gevaarlijk. Er vielen meestal veel doden, omdat de verdedigers de ladders met stokken weg­duwden. Of ze bekogelden de aanvallers met kokend water, hete teer en stenen. Soms gooiden ze zelfs met eten, om te laten zien dat ze in het kasteel zeker niet aan het verhongeren waren.

oorlog2
Blijdes_in_actie_jpg-1
Blijdes_in_open_veld_jpg-1
Belegering_stad1_jpg-1
Een_blijde_klaar_voor_gebruik_jpg-1
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [Wat is een kasteel?] [Ontstaan] [Donjon] [Waar bouwen] [Bewoners] [Vrije tijd] [Kasteelheer] [Kasteelleven] [De rentmeester] [Oorlog] [Verdediging] [Middeleeuwse samenleving] [2.13] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [6. De pest] [7. De stad] [8. De kruistochten]