Het voedsel
beggars

Ontbijt: de restjes van de vorige dag met oud brood en wat bier met weinig alcoholpercentage (1½ %) om het weg te spoelen. Ook de kinderen dronken bier!!! Soms (in het seizoen) dronk men ook wel karnemelk of biest (= eerste melk van een zoogdier pas na de geboorte).


Middagmaal: Het noenmaal was de belangrijkste maaltijd van de dag.Het was voor de gewone mensen een stoofpot, aangevuld met brood, boter en zout en omspoeld met bier. Een stoofpot was een soort maaltijdsoep, de ingrediënten waren: groentes (b.v. kool, erwten, tuinbonen, linzen, pastinaak, koolraap, uien, prei), kruiden, specerijen en water. Soms met wat vlees bij de rijkere of vis bij de armeren. 


Het avondmaal: De afsluiting van de dag. In de zomer vond die zo tussen 19.30 en 20.30 uur plaats. Bij armere gezinnen was die eenvoudig en bevatte zoals elke maaltijd brood en boter (en beleg), meestal een brei of pap en misschien wat restjes van het middagmaal, koud of opgewarmd. Hier werd ook weer bier bij gedronken. Rijkere mensen wilden nog wel eens een nieuwe vleesschotel maken of maakten wat meer werk van de pap door hem in de vorm van een vlade of toerte te maken. Bij hen was dit ook de maaltijd waar wijn bij werd gedronken.

Veel groentes kenden de Middeleeuwer nog niet, zo kwamen de aardappels, maïs, tomaten, witte-, bruine-, sperzie- en snijbonen uit Amerika. Ook de tabak en chocolade. De oranje wortel komt pas in de 16de eeuw en de spruitjes ontstaan pas in de 18de eeuw in België.

Bietensoepje_jpg-1
De_bierbrouwer_jpg-1
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [6. De pest] [7. De stad] [Ontstaan] [Stadsrechten] [Hoe zag de stad eruit] [De handel] [Stadsleven] [Het voedsel] [Schout] [De gilden] [Opleiding] [Gilden in Amsterdam] [Huizen van hout] [8. De kruistochten]