Het voedsel

Aan granen verbouwen ze rond het jaar duizend vooral gerst en een soort tarwe dat spet heet. Ook een beetje haver en rogge. Om de opbrengst te verhogen, is het land soms verdeeld in drie stukken. Een stuk voor het zomergraan, een stuk voor het wintergraan en het derde stuk is niet verbouwd. Dat blijft braak liggen; zo kan de grond wat rusten. Want mest is er niet veel.Hoogstens wat verbrand stro en wat koeienmest.Een deel van de opbrengst is voor de heer.

 

Boeren eten twee keer per dag. Rond tien uur een meelpap van verschillende granen, meestal gortpap die in een houten kom zit. Daarna een stuk zwart brood, een homp kaas en soms wat peulvruchten. Horige drinken bier. Water is er wel maar het is vies en je wordt er snel vies van. In de namiddag volgt de tweede maaltijd : roggebrood met soms vis. Bestek gebruiken ze bijna nooit. Ze eten met hun handen.;

BOERDORP
Dat_smaakt_jpg-1
Eten_bereiden_jpg-1
Wie_is_die_man_die_daar_het_vlees_gaat_snijden_jpg-1
De_markt2_jpg-1
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [De boerderij] [In de boerderij] [Geen geld] [Het domein] [De werkdag] [Het voedsel] [Kruiden] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [6. De pest] [7. De stad] [8. De kruistochten]