Het geloof

Het geloof

De vikingen geloofde in vele goden, maar later gingen de kooplieden in het christendom geloven om beter zaken te doen met de andere landen dat deden de andere landen ook, al geloofde ze al in het christendom. Een paar van de goden waar vikingen in geloofde zijn

de god odin odin

De geheimzinnige god odin gaf de dichtkunst en de magie van de runen aan de wereld. Hij verloor een oog tijdens zijn zoektocht naar wijsheid.

de godin Frigg Frigg

Frigg is de vrouw van odin. Ze heeft een eigen paleis, waar ze draad zit te spinnen om wolken te weven.
Thor

De dondergod Thor is de mensen gunstig gezind. Je kunt op zijn hulp een beroep doen in de tijden van nood.

de god Loki Loki

De wraakzuchtige Loki verandert vaak van vorm. toen hij een merrie was baarde hij het acht benige paard van odin.

Frey

Frey is de god van de voorspoed en hij maakt mensen en dieren vruchtbaar. Een heildronk ter gelegenheid van huwelijk wordt ter ere van hem uitgebracht.

de god Baldur Baldur

Baldur, die bij alle goden geliefd was ,werd door een list van de kwaadaardige Loki gedood met een maretakpijl.


Natuurlijk waren er nog meer goden. Vaak maakten de vikingen spullen van de goden na een van de meest na gemaakte gebruiksvoorwerp van de goden was de hamer van de dondergod Thor, hier mee sloeg hij als het donder de donder uit de wolken een andere god maakte de bliksem.


 

vik00002
vik00013
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [Thuisbasis] [Waar heen?] [Het geloof] [De familie] [De schepen] [In Nederland] [Uit welke landen komen de noormannen?] [6. De pest] [7. De stad] [8. De kruistochten]