De schepen

schepen

De schepen werden niet alleen als vaartuig gebruikt maar ook als Graf, ik vertel in het kort wat er gebeurt als er een stamhoofd sterft:

Een van de slavinnen van de dode moet zich aanbieden om met hem te sterven. Tien dagen lang wordt ze verzorgd door twee bedienden. Ze drinkt en zingt. Het stamhoofd ligt in een tijdelijk graf, terwijl er speciale kleren voor hem worden gemaakt. Op de dag van de begrafenis wordt zijn boot aan land gesleept en op een stapel hout gelegt. Op de boot wordt een tent opgezet en er worden kleden en kussens uitgespreid. Het lijk wordt opgegraven, gekleed in schitterende kleren en in de tent gelegd. Twee paarden, twee koeien, een hond, een haan en een kip worden gedood en bij hem gelegd. De slavin wordt opgetild zodat ze over een houten raamwerk heen kan kijken . Ze zegt dat ze het paradijs erachter ziet. Ze wordt naar het schip gebracht, drinkt een sterke drank en zingt ten afscheid, en wordt gedood. Het schip wordt in lichtelaaie gezet. De meest naaste bloedverwant ontsteekt het vuur. Een paal met de naam van de dode erop wordt neergezet op de grafheuvel die de as bedekt.

Natuurlijk word er op een boot van de vikingen ook gevaren. De vikingen die waren de eerste die de mast gebruikte als er geen wint was roeide de vikingen zelf. De vikingen waren trots op een schepen als je een viking vroeg wat ze het liefst zouden willen zal hij bijna altijd een schip antwoorden. Het varen op de boten was een dagelijkse zaak Vaders leerden hun kinderen al op jonge leeftijd te varen. De scheppen waren zo gebouwd dat ze snel en stevig waren en toch soepel genoeg waren om tegen de grote golfen van de zee konden en ook waren ze ondiep genoeg om rivieren in te kunnen varen. Een viking schip werd helemaal van hout gemaakt. Het gereedschap van een scheepsbouwer bestond uit:

Gereedschap

  1. tang
  2. avegaar om gaten te boren
  3. zaag
  4. mes
  5. schraapijzers om uit te hollen en te versieren
  6. beitel
  7. houweel
  8. bijlen
  9. hamer met ijzeren kop
 10. houten hamer


Er waren verschillende boten bijvoorbeeld de Knorr een Rivierboot, een veerboot en natuurlijk het vikingschip.

De knorr is een stevig vrachtschip dat gebouwd is om ruwe zeeën te weerstaan. De rivierboot is een klein werkbootje waarin je een zeil kunt hijsen. De veerboot is breed en ondiep. Het vikingschip is een oorlogsschip. het is smal, snel en ondiep in verband met aanvallen landinwaarts en er kunnen veel roeiers in zitten.

De beste vikingschip werd van eikehout gemaakt verder kon je nog pijnhout of berkehout gebruiken maar voor de kiel werd altijd eikehout gebruikt.

vik00017
vik00018
noormannen_vertroikken
vik00015
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [Thuisbasis] [Waar heen?] [Het geloof] [De familie] [De schepen] [In Nederland] [Uit welke landen komen de noormannen?] [6. De pest] [7. De stad] [8. De kruistochten]