De kerkEen klein gedeelte van de Middeleeuwse bevolking werkte voor de Kerk. Er was in Europa in de middeleeuwen maar een kerk, de Katholieke Kerk. Van de 100 mensen in een dorp werkten er ongeveer 8 voor de Kerk.

Godsdienst en de Kerk waren in de middeleeuwen zeer belangrijk. Iedereen ging dagelijks naar de Kerk. Het woord "kerk" komt van het Latijnse woord "clericus" (geestelijke)

Allerlei voor die tijd onverklaarbare dingen werden toegeschreven aan God. Werd je ziek, dan was dat een straf van God. Was er hongersnood, dan was dat een teken van God. De priester werd gezien als een belangrijk persoon. Je moest doen wat de priester zei. Want je moest proberen om in de hemel te komen.

Het was ook goed om op bedevaart te gaan. Dit is een verre reis naar een plaats waar een heilige geleefd had of gezien was. Zo'n verre reis werd een bedevaart of een pelgrimstocht genoemd. Pelgrims zijn dus rondtrekkende gelovige mensen op weg naar een heilige plaats. Kwam men eenmaal aan in die stad, dan werd er gebeden. De Kerk deed vroeger heel andere dingen dan de kerken van nu.
 

KERK
Eredienst
Kloosterbibliotheek_gif-1
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [De kerk] [Lezen en schrijven] [Bidden] [Kennis] [Zorgen voor] [Leven als monnik] [Kathedraal] [Kloostergebouw] [Gotiek] [Dagindeling van een monnik] [5. De vikingen] [6. De pest] [7. De stad] [8. De kruistochten]