De familie

De familie

Jonge viking

De rijke families hadden slaven die het werk deden toch deden de rijke families ook veel zelf want er was veel te doen. het leven van toen zag er zo uit

Zonsopgang, het eerste karwei is controleren of het vuur niet is uitgegaan. Vervolgens moeten de dieren gevoederd worden en de stallen schoon gemaakt. Tijdens de maaltijd eten de slaven aan het uiteinde van de tafel. Een slaaf slaapt waar hij maar kan op de grond of bij de dieren.

Natuurlijk doen ze nog meer. Een familie woonde altijd bij elkaar niet in het huis maar meestal wel in hetzelfde dorp. Viking vrouwen waren onafhankelijk. Terwijl de mannen op de zee waren, beheerden de vrouw huishouden en hoeven. Een vrouw kon haar eigen echtgenoot kiezen en kon een scheiding eisen wanneer hij haar sloeg of ontrouw was.

Op herdenkingsstenen worden vrouwen geprezen om hun goede huishouding. De kleding maken voor het hele gezin was de grootste verantwoording voor de vikingsvrouw. Viking kinderen gingen niet naar school maar hielpen bij het koken, weven, spinnen enz. soms had een kind een speelgoed speer van hout en een klein stukje leer. Ook hadden ze soms speelgoed zwaarden of dolken. Kinderen hadden ook houten paartjes en bootjes, verder speelden ze met bord spellen en maakten muziek met kleine fluitjes het scheen dat de viking kinderen al als ze tiener werden wapenoefeningen kregen, soms begonnen ze al op hun zestiende met hun eerste strooptocht.

vik00004
ThorWagen
vik00016
vik00007
20060310_194625
20060310_194702
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [Thuisbasis] [Waar heen?] [Het geloof] [De familie] [De schepen] [In Nederland] [Uit welke landen komen de noormannen?] [6. De pest] [7. De stad] [8. De kruistochten]