Bestrijden

Bestrijden van pest.

Artsen en geleerden voerden een hopeloze strijd tegen de pest. Ze hadden er geen idee van dat de zwarte rat de ziekte verspreidde. En ze wisten al helemaal niets van de pestbacterie. Die zijn met het blote oog immers niet te zien. En in die tijd waren er nog geen microscopen.

Omdat ze de oorzaak van de pest niet kenden, bedachten artsen en wetenschappers oplossingen die geen enkel nut hadden. Zo gaven Franse geleerden in 1348 de volgende adviezen: ‘geen pluimvee eten, geen speenvarken, pas op voor te veel vis en voor te veel beweging, draag warme kleding en kook niets in regenwater, olijfolie is slecht en dikke mensen moeten zonnebaden nemen, woede, dronkenschap en baden zijn gevaarlijk

In de Middeleeuwen waren er nog geen medicijnen om pijn tegen te gaan. Wel werden er allerlei kruidenbrouwsels gemaakt om kwaaltjes te bestrijden. Een van de middelen die artsen gebruikten in de strijd tegen de pest en tegen andere ziekten was aderlaten. De dokter sneed een ader in de arm van de zieke open en liet het bloed eruit lopen. Ze geloofden dat een teveel aan bloed de oorzaak was van een kwaal. Sommige artsen geloofden dat je de pestzieken kon genezen door de builen uit hun hoofd te snijden. Deze pijnlijke operatie maakte iemand niet beter, maar juist nog zieker.

Men verbrandde geurende stukken hout om de lucht te reinigen en de grond werd met rozenwater en azijn besprenkeld, beide maatregelen weerden de stank van het rottende vlees af.

De beste bescherming tegen de pest vond men toch in de geestelijke vrede met God. Inderdaad kwamen de artsen in de ziekenkamers op de tweede plaats, want eerst smeekte de priester de hulp van God in voor pestlijders en namen deze biecht af. De mensen wilden dat nu eenmaal zo, omdat ze wisten dat hun toestand hopeloos was. In hun vertwijfeling smeekten de zieken om een plaatsje in hiernamaals, voor het geval de geneesmiddelen niet zouden helpen. Ze vertelden dan aan de priester wat ze voor slechte dingen in hun leven hadden gedaan. En zo hoopten ze dan in een plaatsje in de hemel. 

beggars
20060310_200129
[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [6. De pest] [Anno 1347] [Waar vandaan] [Oorzaak] [Toorn van God] [Verspreiding] [Zwarte eeuw] [Bestrijden] [In Nederland] [7. De stad] [8. De kruistochten]