Anno 1347

De pest

Inleiding

De pest is een gruwelijke ziekte waaraan vooral in de Middeleeuwen (500-1500) miljoenen mensen stierven. Genezing was bijna niet mogelijk. Mensen die de pest kregen, waren meestal binnen een paar dagen dood. Als in een korte tijd zoveel mensen ziek worden en sterven, spreken we van een epidemie of plaag.

Wat is de pest?

De pest was een zeer besmettelijke en agressieve ziekte. Het werd dan ook wel de˜Zwarte Dood™ genoemd. De besmetting werd vooral overgebracht door de rattenvlo. In die tijd, toen er van echte riolering nog geen sprake was, krioelde het in de steden van de ratten. Wie s morgens besmet werd kon als avonds al dood zijn.


In de 14e eeuw werd Europa overvallen door een vreemde ziekte. Het begon in de herfst van 1347 op Sicilië, bereikte in januari 1348 Marseille en verspreidde zich vandaar uit verder Europa in. Pas in 1352 was het voorbij. De mensen stonden voor een raadsel. De symptomen waren makkelijk te herkennen; hoge koorts, onrust, verwardheid, grote bulten en het overgeven van bloed.

Iedereen was erg bang voor deze vreselijke ziekte. Men was steeds op zoek naar ‘pestdragers’. Zij moesten ervoor zorgen dat de vele doden naar hun begraafplaats werden gebracht. Pestdragers werden verplicht bellen rond hun benen en armen te dragen, zodat de mensen hun van ver al konden horen aankomen. Verder kleedden ze zich in lange zwarte pijen en droegen kappen met maskers. In deze maskers zaten scherpe reukstoffen om hen te beschermen tegen besmetting en de vreselijke stank van de lijken die ze wegdroegen.

ziekbed
pest1
plague6

 Anno 1347

Al sinds vorig jaar onzes heeren 1347 komt er in ons Europa een vreemde ziekte voor.  Hij wordt de Pest genoemd, door de medici. De gewone mensen noemen het “de zwarte dood” Hiervoor willen wij alle mensen waarschuwen. Als je ziek wordt is het bijna zeker dodelijk.          

Hoe weet je dat het pest is?  Dat zie je aan: hoge koorts, bulten zo groot als een ei, het spugen van bloed. De mensen hebben ook precies zwarte vlekken op hun lichaam. Vandaar de enge bijnaam.

Besmettelijk? De pest is een zeer besmettelijke ziekte! Dit wil zeggen dat als jouw moeder de ziekte heeft, jij, je broer/zus en je vader ook snel de ziekte zullen hebben! Maar ook huisdieren zullen sterven: Honden, katten, kippen, ossen, ezels, schapen.

Zeer gevaarlijke ziekte! Deze ziekte is zo gevaarlijk dat je er van sterft! Binnen 2 tot 8 dagen kan iemand dood en begraven zijn. Als er dus pest uitbreekt in een huis, dan laat de zieke mensen, die daar nog wonen, in de steek. Anders wordt je ook ziek en zul je sterven! 

Medicijnen tegen de pest?  Iedereen zoekt om toch iets tegen deze ziekte te vinden! Natuurlijk komen er nu allerlei kwakzalvers aan met middeltjes die zo gezegd helpen: het drinken van azijn, allerlei kruiden die de kwade dampen kunnen verdrijven worden gebruikt.                

Verspreiding door lucht   Men denkt ook dat de pest zich verspreidt door de lucht. Daarom doen dokters dan ook dikke mantels aan en maskers voor het gezicht.

Pest komt uit Azië  De pest komt eigenlijk uit Azië. Via schepen is de ziekte tot in Europa geraakt.

[De Middeleeuwen] [Intro] [2. Het kasteel] [3.  De boeren] [4. Het klooster] [5. De vikingen] [6. De pest] [Anno 1347] [Waar vandaan] [Oorzaak] [Toorn van God] [Verspreiding] [Zwarte eeuw] [Bestrijden] [In Nederland] [7. De stad] [8. De kruistochten]